19° Az bulutlu

Sakarya Meydan Muharebesi Belgeselinin Galası Yapıldı

Haymana Sakarya Meydan Muharebesi2ndeki rolü ve öneminin anlatıldığı “Cumhuriyete Giden Yolda Bir Ulusun Ölüm Kalım Destanı: Sakarya Meydan Muharebesi” belgeselinin galasına birçok belediye başkanı, akademisyen ve siyasetçi katıldı.
Kültür & Sanat - 24 Ekim 2024 11:25 A A


Haymana Sakarya Meydan Muharebesi2ndeki rolü ve öneminin anlatıldığı “Cumhuriyete Giden Yolda Bir Ulusun Ölüm Kalım Destanı: Sakarya Meydan Muharebesi” belgeselinin galasına birçok belediye başkanı, akademisyen ve siyasetçi katıldı.

Armada Grannos Otel’de düzenlene galaya aralarında Haymana Kaymakamı Osman Sak, Haymana Belediye Başkanı Levent Koç, Kalecik Belediye Başkanı Satılmış Karakoç, Çamlıdere Belediye Başkanı Adem Ceylan, Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demirci, Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu, Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap, Cihanbeyli Belediye Başkanı Fırat Kızılkaya, Bulancak Belediye Başkanı Necmi Sıbıç, Cumhuriyet Halk Partisi eski Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, Cumhuriyet Halk Partisi önceki dönem Grup Başkanvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Levent Gök, Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Baki Kerimoğlu, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mesut Çapa, Harp Coğrafyası Uzmanı Dr. Selim Erdoğan ve Gazeteci Abbas Güçlü’nün yanı sıra, akademisyenler, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve öğrencilerin olduğu 300’e yakın davetli katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, yapılan protokol konuşmaları ile devam etti.

Koç “Haymana’nın Tarihi Hakkını Tüm Türkiye’ye Duyuracağız”

Programın açılış konuşmasını yapan Haymana Belediye Başkanı Levent Koç, Haymana’nın Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki önemine değinerek “Bizim için en önemli temellerden biri tarihi yönümüzdür. Sakarya Meydan Muharebemiz, bundan sonra her platformda savunacağımız ve tüm Türkiye’ye duyuracağımız bir mirastır. Yaklaşık 12 yıldır bu konuda emek sarf ediyoruz. Haymana’nın bu önemli savaşta üstlendiği rolü, kamuoyuna anlatmak gibi bir görevimiz var.” dedi. Ayrıca, Sakarya Meydan Muharebesi’nin tarihin dönüm noktalarından biri olduğunu belirten Koç, Haymana’nın ulusal tarih açısından taşıdığı önemi tüm Türkiye’ye duyurmakta kararlı olduklarını ifade etti.

Çapa “Sakarya Milli Mücadele İçin Bir Dönüm Noktasıdır”

Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mesut Çapa, yaptığı konuşmada, Sakarya Meydan Muharebesi’nin Milli Mücadele içerisindeki kritik rolünü anlattı. Prof. Dr. Çapa, Mustafa Kemal Paşa’nın bu savaş için “Melhame-i Kübra” yani büyük ve kanlı savaş ifadesini kullandığını hatırlatarak, “Mustafa Kemal, hem Çanakkale’de hem de Sakarya’da vatan savunması için ölümü göze almıştır. ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır’ diyerek vatan toprağını her şartta savunmanın önemini vurgulamıştır.” diye konuştu. 

Sak “Üzerimize Ne Düşüyorsa Yapmaya Hazırız”

Mesut Çapa’nın konuşmasının ardından söz alan Haymana Kaymakamı Osman Sak, yaptığı kısa konuşmada: “Haymana’nın tarih içerisindeki yerinin bilinirliğinin artırılması adına bizler de üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Haymanamızın ismini ve tarihteki yerini başarılı bir şekilde anlatmak bizim için çok güzel bir kazanım olacaktır.” diyerek belediyeye ve programda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Erdoğan “Stratejik Adımların Belirleyici Olduğu Tarihi Savaş”

Harp Coğrafyası Uzmanı Dr. Selim Erdoğan da Sakarya Meydan Muharebesi’nin stratejik önemini anlattığı söyleşisinde, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bu savaşta verdiği kritik kararların, zaferin kazanılmasındaki etkisine değindi. 

Belgesel İzleyenlere Duygulu Anlar Yaşattı

Program, “Cumhuriyete Giden Yolda Bir Ulusun Ölüm Kalım Destanı: Sakarya Meydan Muharebesi” konulu belgesel gösterimi ile sona erdi. Dönemim görüntüleri eşliğinde Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Harp Tarihi Uzmanı Dr. Selim Erdoğan’ın anlatımıyla Sakarya Meydan Muharebesi’ne giden sürecin ve Haymana’nın bu destansı mücadeledeki rolünün anlatıldığı belgesel izleyenlere duygusal anlar yaşattı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu haber 2 kez okundu.
Kültür & Sanat - 11:25 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.