Egeli akademisyenden gebelik sonrası depresyon riskinin azaltılmasına yönelik proje
Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü öğretim elemanı Arş. Gör. Ege Miray Topcu’nun yürütücülüğünü yaptığı “Annelere Güç Veren Hikâyeler Programının Primigravid Gebelerde Postpartum Depresyona Etkisi” başlıklı proje “TÜBİTAK ARDEB 1002 – B Acil Destek Modülü” kapsamında desteklenmeye uygun görüldü.
Danışmanlığını EÜ Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mahire Olcay Çam’ın üstlendiği proje ile kadınların Postpartum (gebelik sonrası) depresyonu yaşama risklerinin azaltılması amaçlanıyor.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projesi kabul gören araştırma ekibini tebrik etti. Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz, sağlık alanında ürettiği projeler ile fark yaratmaya devam ediyor. Ekibimiz, gebelik sonrası yaşanan depresyonun önlenmesine yönelik önemli bir projeye imza attı. TÜBİTAK tarafından da desteklenen projelerinden ötürü hocalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Postpartum depresyonunun kadınlar ve bebekleri için önemli bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Arş. Gör. Ege Miray Topcu, “Postpartum depresyonu, kadınlar arasında yüzde 14 ile 33 arası oranlarda görülen, anne ve bebek sağlığını etkileyen ciddi bir ruhsal bozukluktur. Ruhsal bir bozukluğun en etkili tedavisi, risk etmenlerine karşı kişinin korunması ve güçlendirilmesidir. Postpartum depresyon risklerini belirleme, gebe ya da annenin ruhsal durumunu değerlendirme, uygun müdahalede bulunma ya da uygun destek kaynağına yönlendirme, psikiyatri hemşiresinin sorumlulukları arasında yer alan adımlardır” dedi.
“Riskler belirlenerek farkındalık artırılacak”
Proje hakkında bilgiler veren Arş. Gör. Topcu, “Projenin ilk basamağı, ilk kez gebelik deneyimi yaşayan kadınların, doğum öncesi dönemde depresyon risklerini belirlemektir. Depresyon riski belirlenen gebeler içerisinde psikiyatri hemşireliği temel felsefesine dayanan ve sanat terapisi tekniklerini barındıran altı oturumluk bir program, online ve bireysel uygulanmaktadır. Programın temel amacı, kadınların postpartum yaşama risklerini azaltmaktır. Projenin adı, program esnasında kişilerin sorun ve baş etme kaynaklarını belirlemek için kullanılan hikâye yazma oturumlarından oluşturulmuştur. Oturuma katılan kadınların kendileri ile ilgili farkındalıklarının artması, baş etme davranışlarını desteklenmesi ve güçlü yönlerini keşfetmeleri, proje oturumlarının diğer amaçlarıdır. Projemiz, uzman psikiyatri hemşireleri tarafından oluşturulmuş bir doktora tezidir” diye konuştu.
Proje yürütücüsü Arş. Gör. Ege Miray Topcu aynı zamanda uluslararası onaylı bilişsel davranışçı terapist ve sanat terapisi uygulayıcısı. Projenin danışmanlığını yapan Prof. Dr. Mahire Olcay Çam ise uluslararası onaylı psikodramatist ve dans terapisti unvanlarını taşıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bu haber 18 kez okundu.-
Büyükşehir yaptı: Gebze Hali, çok güzel oldu
-
Salihli Belediyesi’nden Ziraat Mühendisleri Günü Ziyareti
-
“Her Bireyin Şehrimizle İlgili Bir Fikri Olmalı”
-
Başkan Sezer, Bakan Yardımcısı Macit ile Öğrencileri Ziyaret Etti
-
Başkan Topaloğlu’ndan gazetecilere tebrik ziyareti
-
2025 Yılının Otomobili Renault 5 ve Alpine A290 Seçildi!