Kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur

Diş tedavisinde kullanılan teknolojiler ile hastaların da hekimlerin de hayatı kolaylaşıyor

Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi M. Seda Altop, diş tedavisi alanında kullanılan teknolojilerden bahsetti.
Sağlık - 13 Kasım 2024 10:10 A A

dis tedavisinde kullanilan teknolojiler ile hastalarin da hekimlerin de hayati kolaylasiyor 0
Teknolojik gelişmeler hayatın her alanında olduğu gibi diş hekimliği alanında da birçok yenilik sunuyor. Görüntüleme tekniklerinden yazılım sistemlerine kadar pek çok teknolojik yardımcı bulunduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi M. Seda Altop, “Geleneksel radyolojik çekimlerin yerini daha detaylı görüntüleme imkanı sağlayan cihazlar almaya başladı. Dijital gülüş tasarımı gibi popüler olan teknolojik yenilikler hastalar için estetik tedavi seçenekleri sunuyor. Kullanılan görüntüleme yöntemleri ve yazılım sistemleri ile de hem daha hassas ölçümler yapılabiliyor hem de hastaların ve hekimlerin hayatı kolaylaşmış oluyor.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi M. Seda Altop, diş tedavisi alanında kullanılan teknolojilerden bahsetti.

Detaylı görüntülemeler, hassas ölçümler yapılabiliyor 

Teknolojik gelişmelerin hayatın her alanında olduğu gibi diş hekimliği alanında da yeniliklerin ve değişimlerin yaşanmasına sebep olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi M. Seda Altop, “Diş hekimliği radyolojisinde geleneksel çekim teknikleri, üç boyutlu yapıların sadece iki boyutlu görüntülenmesine olanak verir. Ancak günümüzde piyasaya sürülen, daha düşük dozlu ‘konik ışınlı bilgisayarlı tomografi’ (CBCT) cihazları sayesinde son derece detaylı kesitler halinde görüntüleme olanağımız var.” dedi.

CBCT sayesinde görüntülerdeki anatomik veya patolojik değişikliklerin analizinin ve teşhisinin kolaylaştığını aktaran Dr. Öğr. Üyesi M. Seda Altop, üzerinde ölçüm yapılabileceğini ve kişiye özel plaklar hazırlanarak bazı cerrahi tedavilerde kolaylık sağlanabildiğini söyledi.

Hem hasta hem de hekimler için zaman kaybını önlüyor 

Özel tasarlanmış kamera ve yazılım sistemlerinin diş tedavisinde de kullanıldığını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi M. Seda Altop, “Dijital ölçü, kişilerin ağız dokularını, normal ölçü yerine ağız içini görüntüleyerek oluşturulan 3 boyutlu bir model elde etme tekniğidir. Klasik ölçü yöntemlerinden farklı olarak dijital ortama direkt, hızlı bir şekilde veri aktarılır ve hassas ölçü alımını sağlar.” dedi.

Bir diğer teknolojik yardımcı olan CAD/CAM sistemlerinin protez yapımında kullanıldığını belirten Dr. Öğr. Üyesi M. Seda Altop, “CAD/CAM sistemleri tarama yöntemi ile veri toplayarak restorasyonun hazırlık, tasarım ve üretimini yapar. Bu sistemlerde tek seansta uygulamalar yapılabildiği için hem hasta hem de hekimler için zaman kaybı olmaz. Ölçü işlemine ve geçici restorasyon kullanımına gerek kalmamış olması avantajıdır.” şeklinde konuştu.

Kullanılan teknolojiler zorlu vakaları kolaylaştırıyor… 

“Ağız içinde kullanılabilen mikroskoplar diş hekimliğindeki büyüteçlerden farklı olarak büyütme oranı ve alan derinliği fazladır.” diyen Dr. Öğr. Üyesi M. Seda Altop, sözlerini şöyle tamamladı:

“Göze zararı ve gölge oluşturma oranı daha azdır. İşlem sırasında büyütmenin miktarını değiştirme opsiyonu sağlaması da zorlu vakaları kolaylaştırır. Diş hekimliği alanında kullanılan bir başka teknoloji de dijital gülüş tasarımı. Her hastaya bireysel gülüş kazandırmak amacıyla fotoğraflarla   oluşturulan yazılım sistemidir. Bu sayede hastalara hem daha estetik tedavi seçenekleri sunulabilir, hem de işlem sonucu hekim ve hasta için öngörülebilir olur.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu haber 17 kez okundu.
Sağlık - 10:10 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.