Üsküdar Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofisleri Kapılarını Açtı

Üsküdar Belediyesi, “Üsküdar Yenileniyor” projesi kapsamında Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofisleri kapılarını açtı
Gündem - 23 Ekim 2024 15:15

Üsküdar Belediyesi, “Üsküdar Yenileniyor” projesi kapsamında Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofisleri kapılarını açtı

 

Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş:

“Kentsel dönüşüm meselesini, afet dirençli evlerde yaşama meselesini siyasetin üstünde tutuyoruz”

“Ofislerimize gelen komşularımıza en hızlı nasıl dönüşebileceğini, en ekonomik nasıl dönüşebileceğini anlatan çalışma arkadaşlarımız olacak”

 

Üsküdar Belediyesi tarafından katılımcı ve şeffaf bir süreçle tekil yapıdan mahalle ölçeğine kadar kentsel dönüşüme yönelik çözümler geliştirilen “Üsküdar Yenileniyor” projesi kapsamında Bahçelievler ve Yavuztürk mahallelerinde Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofisleri’nin açılışı gerçekleştirildi.

 

Bahçelievler mahallesinde bulunan bilgilendirme ofisinin açılışına Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, Kentaş Genel Müdürü Nazım Akkoyunlu, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

 

Burada konuşma yapan Üsküdar Belediye Başkanı Dedetaş, bebekler, hayvanlar ve kadın cinayetleri gibi yürek burkan gündemler olduğunu belirterek, “Biz her ne kadar Üsküdar’ın gündemiyle ilgilenmek zorunda olsak da; içinde yaşadığımız ülkemizin özellikle çocuklar, bebekler ve kadınlar konusunda yaşadığı gerilimler, artarak devam eden şiddet olayları hepimizi çok derinden sarsıyor.” dedi.

 

Üsküdar adına güzel bir iş yaptıklarını kaydeden Dedetaş, Üsküdar’ın tamamında deprem korkusunu ortadan kaldırmak istediklerini, gelir gelmez de icraata başladıklarını dile getirdi.

 

“Afet dirençli evlerde yaşama meselesini siyasetin üstünde tutuyoruz”

 

“Komşularımızın en öncelikli sorunu olan güçlü binalarda yaşama sorunuyla ilgili belediyenin artık doğru role geçmesi gerekiyordu.” diyen Dedetaş, şöyle devam etti:

 

“Biz bu altı ayda doğru role geçme kapsamında bir takım adımlar attık. Şimdi de bunun somut çıktılarını beraberce yaşıyoruz. İlkini KİPTAŞ’la, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle imzaladığımız anlaşmalarla protokollerle başlattık. İstanbul Yenileniyor’un Üsküdar ayağını oluşturan bir platform oluşturduk. Bu süreçle başlayan Üsküdar Yenileniyor platformunun somut bir çıktısı olarak da aslında kentsel dönüşüm ofislerini açtık. Burada belediyenin doğru role geçmesi dediğim konu şu; kentsel dönüşüm meselesini, afet dirençli evlerde yaşama meselesini siyasetin üstünde tutuyoruz. Bunu bir seçim malzemesi olarak kullanmak istemiyoruz. Ofislerimize gelen komşularımıza en hızlı nasıl dönüşebileceğini, en ekonomik nasıl dönüşebileceğini anlatan çalışma arkadaşlarımız olacak. En büyük problemlerimizden biri uzlaşma. Gerçekten uzlaşmamız gereken yer hepimizin deprem dayanıklı evlerde yaşama gerekliliği önceliği. Bunu sağlamak üzere ofislerimizi açtık.”

 

“Kilit nokta en ekonomik şekilde ve en yüksek hakları alarak dönüşmek”

 

Kurulduğu günden bu yana Üsküdar Yenileniyor platformuna 712 başvuru aldıklarını, bunların 682 tanesine dönüş yapıldığını aktaran Dedetaş, “Yani Ağustos ayında açtığımız platformun kısa sürede bine yakın bir başvuru alması, neredeyse tamamına dönüş yapılmış olması da buradaki gerekliliği gözler önüne seriyor. Riskli binalarda ikamet etmek hiçbirimizin istediği bir konu değil. Ama ekonomik şartlar yüzünden de hızlı dönüşümler mümkün olmuyor. Bunu da ortadan kaldırmak için doğru teknik bilgilendirme ve doğru teknik yönlendirmeler lazım. Buradaki kilit nokta en ekonomik şekilde ve en yüksek hakları alarak dönüşmek. Belediye olarak herkese eşit ve şeffaf bir şekilde dönüşümü nasıl yapacağımızı göstereceğiz diye düşünüyoruz ve bu ofisleri bu sebeple açıyoruz. Yoğun bir kullanım olacağını düşünüyorum.” diye konuştu. 

 

“20-25 yıldır yapılmamış çok ciddi adımları 6 ay içinde attık”

 

Dedetaş “Bu ofislerimizde aklın ve bilimin yol göstericiliğinde afetlere dayanıklı, güvenli bir Üsküdar’ı elbirliğiyle inşa etmek istiyoruz. Bundan sonraki süreçlerde bir sorun olursa ofislerimize gelerek bunları çözebilirsiniz. ‘Göreve geldiniz, ne yaptınız geldiğinizden bu yana?’ diye sorular geliyor. Yani 20-25 yıldır yapılmamış çok ciddi adımları 6 ay içinde attık. Biz bu konuyu gerçekten çok önemsiyoruz. Siyasetin malzemesi yapmadan hızlı bir şekilde gerçekleştirmek istiyoruz.” dedi.

 

“Kentsel dönüşümle ilgili önemli adımlar attık”

 

Kentaş Genel Müdürü Nazım Akkoyunlu da kentsel dönüşümle ilgili önemli adımlar attıklarını bildirerek, “Bu ofislerimiz sadece mahallelerinde değil, bu bölgede, Küçüksu mahallemiz, Sultantepe mahallemiz, yine Yavuztürk’ün etrafında ve yakınında bulunan Ferah Mahallesi ve Mehmet Akif mahallelerine de hizmet verecek. 

Bu mahallelerimizin özelliği merkezdeki belediye binamıza erişimlerinin uzak olması ve süreçleri yakınen takip edememeleri. Biz bu ofislerimizde aslında vatandaşımızın ayağına hizmet götürme anlayışımızı tekrar etmiş oluyoruz.” dedi. 

 

Vatandaşların bu ofislere gelerek kentsel dönüşüm sürecinde rehberlik hizmeti alacağını belirten Akkoyunlu, “Önlerine konan sözleşmelerin avantajları, devanta dezavantajlarını, bu anlamda hukuki bir destek almaları gerekiyorsa bu destekleri almış olacaklar.” şeklinde konuştu. 

 

Üsküdar Belediye Başkanı Dedetaş ve katılımcılar kurdele keserek ofisin açılışını gerçekleştirdi. Dedetaş, daha sonra ofisi gezerek bilgi aldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

BENZER HABERLER