Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop: “Geçmişin mirasıyla geleceği inşa ediyoruz”

Banka olarak 50 yıldır Türkiye’nin kalkınması için çalıştıklarını vurgulayan Genel Müdür İbrahim Öztop, “1975 yılından bu yana sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlamak amacıyla sayısız önemli projeye imza attık.
Ekonomi - 28 Kasım 2024 12:10


Banka olarak 50 yıldır Türkiye’nin kalkınması için çalıştıklarını vurgulayan Genel Müdür İbrahim Öztop, “1975 yılından bu yana sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlamak amacıyla sayısız önemli projeye imza attık.

Uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşları ile geliştirdiğimiz güçlü ilişkiler sayesinde kaynak çeşitliliğimizi artırdık. Ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınması için emin adımlar atmaya devam ediyor, yarım asırlık güçlü mirasımızla geleceği inşa ediyoruz” dedi.

 

Kamu bankası olarak 50 yıldır Türkiye için çalıştıklarını söyleyen Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “1975 yılında attığımız ilk adımlardan bu yana; ekonomimizi güçlendirmek, yatırımları teşvik etmek ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlamak amacıyla sayısız önemli projeye imza attık. Bu süreçte yalnızca bir finans kuruluşu olmanın ötesine geçerek, ülkemizin kalkınma vizyonuna yön veren stratejik bir aktör olarak görev aldık. Bugün, yarım asırlık köklü bir geçmişi geride bırakırken, kalıcılığın ve güvenin simgesi haline gelmenin gururunu yaşıyor; ülkemize değer katan her projeye destek olma kararlılığımızı sürdürüyoruz” dedi.  

 

“Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 6’sında bankamızın imzası var”

 

Türkiye’nin kalkınması için sanayiden yeşil enerjiye, turizmden teknolojiye kadar birçok sektörü desteklediklerini söyleyen Öztop, “Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak sağladığımız kaynaklarla; ihracatı artıran, cari açığı azaltan, ülkemizin üretim kapasitesinin artırılmasına katkı sağlayan ve yeni istihdam alanları yaratan projelerin finansmanında yatırımcılarımızın yanında yer alıyoruz. Temin ettiğimiz tematik fonlar ile özellikle katma değerli üretim, iklim finansmanı, yenilebilir enerji ve enerji verimliliği, gıda güvenliği, afet dirençliliği, emisyon azaltımı, finansal kapsayıcılık ve KOBİ finansmanı, teknoloji ve bölgesel gelişmişlik gibi birçok alanda yatırımcıların finansmana erişimine katkı sağlıyoruz. Ülkemizin imzacısı olduğu Paris İklim Anlaşması çerçevesindeki net sıfır emisyon hedefleri kapsamında, yenilenebilir enerji bizim de öncelikli alanlarımız arasında bulunuyor ve temin ettiğimiz kaynakların %58’ini yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği temalı kaynaklar oluşturuyor. Bugün kredi portföyümüzün yaklaşık yarısını oluşturan enerji projeleri ile Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin yaklaşık %6’sının oluşturulmasını sağladık” şeklinde konuştu.

 

“Bugüne kadar temin ettiğimiz kaynakların yüzde 56’sını son altı yılda ülkemize kazandırdık”

 

Kaynaklarını ağırlıklı olarak yurt dışı kalkınma finansmanı kuruluşlarından temin ettiklerini söyleyen Öztop, “2024 Eylül sonu itibarıyla kaynak hacmimiz yaklaşık 105 milyar TL’ye ulaşmış olup, kaynaklarımızın yaklaşık %56’sını 2018-2024 döneminde temin ettik. Kaynak çeşitliliğimizi artırmak ve ülkemize daha fazla orta ve uzun vadeli fon kaynağı getirmek için çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz.”

 

“Kredi portföyümüzün yüzde 93’ü sürdürülebilirlik temalı kredilerden oluşuyor”

 

Sürdürülebilirliği bir tercih değil, sorumluluk olarak gördüklerini söyleyen Öztop, “Türkiye’de yeşil dönüşümün öncüsü olmayı hedefliyor ve bu hedef doğrultusunda, çevreye duyarlı finansman çözümleri sunarak, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınma yolculuğuna katkı sağlıyoruz. Çevresel ve sosyal risk değerlendirme ve izleme sürecini kredi tutarı, vadesi ve sektörden bağımsız olarak uygulayan sayılı bankalardan biriyiz. Kredi portföyümüzün %93’ünü sürdürülebilirlik temalı kredilerin oluşturması sürdürülebilir kalkınma misyonumuza verdiğimiz önemin en somut göstergesi. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 15’ine doğrudan ve dolaylı katkı sağlamanın yanı sıra, bu amaçlarla bağlantılı kredilerimizin toplamını 2,8 milyar ABD dolarına ulaştırmış olmanın gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

“Türkiye’nin lider sürdürülebilir kuruluşlarından biriyiz”

 

Türkiye’nin lider sürdürülebilir finans kuruluşlarından biri olarak gösterildiklerini belirten Öztop, “Bu alanda uluslararası alanda da takdir topluyor, üst üste kazandığımız ödüllerle başarılarımızı taçlandırıyoruz” dedi. Konuşmasına etki yatırımcılığı ile ilgili faaliyetleri hakkında bilgi vererek devam eden Öztop, ‘’Yatırımların finansal getiri sağlamasının yanı sıra toplumsal refahı artırmaya yönelik katkılar sunmasını, günümüz koşullarında sürdürülebilir kalkınmanın en temel gerekliliklerinden biri olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için, iklim değişikliğiyle mücadeleye, doğal kaynakların ve biyoçeşitliliğin korunmasına, ayrıca sosyo-ekonomik kalkınmanın desteklenmesine öncelik veriyoruz. Bu vizyonla, ülkemizde etki yatırım ekosisteminin gelişimine öncülük ediyor ve bu alandaki yatırımların artması için cesur adımlar atıyoruz. Ülkemizde etki yatırım ekosisteminin gelişmesinde ve etki yatırımlarının artırılmasında üstlendiğimiz öncü rolümüzü, Türkiye Kalkınma Fonu (TKF) nezdinde Etki Fonu kurarak devam ettirmek istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

 

‘’Finansal ve Bölgesel Kapsayıcılık öncelik alanlarımız arasında yer alıyor’’

 

Finansal kapsayıcılığı ve finansmana erişimi odağına alan bir banka olarak ekonominin bel kemiği olan KOBİ’leri desteklemenin önemini vurgulayan Öztop‘’KOBİ’lerin gücünü, ekonominin güvencesi olarak addediyor, bu alanda gerek uluslararası finansman kuruluşlarından temin ettiğimiz KOBİ temalı krediler ve hibeler ile doğrudan, gerek toptan bankacılık faaliyetlerimiz ile diğer finans kuruluşları üzerinden KOBİ’lere yönelik finansman sağlıyoruz. Ayrıca TKF çatısı altındaki fonlarımız aracılığıyla da kalkınma odaklı KOBİ’leri doğrudan veya dolaylı olarak destekliyoruz. Bölgesel kalkınma ise diğer bir öncelik alanımız. Yarım asırdır sorumlu bankacılık anlayışıyla ülkemizin kalkınması için aralıksız çalışan bir banka olarak, deprem bölgesinin yaralarının sarılmasına, yeniden canlandırılmasına ve depreme karşı dayanıklılığının geliştirmesine destek olmayı çok önemli buluyoruz. Depremden etkilenen bölgedeki firmalara finansal danışmanlık hizmeti sunarak, doğrudan kredi, hibe programları ve toptan bankacılık faaliyetlerimiz yoluyla finansman desteği sağlayarak, bölgeye can suyu olmaya devam edeceğiz’’ dedi.

 

‘’Öncü yatırım bankacılığı hizmetlerimiz ile sektörün gelişmesine katkı sağlıyoruz’’

 

Yatırım Bankacılığı hizmetleri kapsamında başarılı işler çıkardıklarını ve birçok işlemde ilklere imza attıklarını söyleyen Öztop, ‘’Türkiye’deki önemli halka arzlardan, sukuk ve tahvil ihraçlarına kadar birçok alanda öncü işlemler gerçekleştirdik. Türkiye’nin ilk düşük karbonlu ekonomiye geçiş tahvili ve ilk sosyal sukuk ihracını gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Ülkemize doğrudan yabancı yatırımlarını çekecek finansman çözümleri geliştirmeye, sermaye piyasalarımızın derinleşmesine ve gelişmesine katkıda bulunmaya, farklı sermaye piyasası ürünleri geliştirerek yatırımcılarımızı finansmana erişim konusunda desteklemeye ve sektörde fark yaratmaya devam edeceğiz. Özellikle halka arz ve ihraç işlemleri ile özelleştirme ve birleşme satın alma projelerine öncelik vereceğiz’’ dedi.

 

“Türkiye Kalkınma Fonu ile beş yılda 26 şirkete doğrudan yatırım yaptık”

 

2024’te beşinci yılını kutlayan Türkiye Kalkınma Fonu’nu bünyesinde yer alan 8 fon ile kamu ve özel sektörden 140’tan fazla yatırımcının yaklaşık 125 milyon dolarlık kaynağı yönettiklerini söyleyen Öztop, “Farklı alt fonlar aracılığıyla imalat sanayiinden finteke, biyoteknolojiden siber güvenliğe, mobiliteden sürdürülebilirliğe kadar birçok dikeyde faaliyet gösteren 26 şirkete doğrudan yatırım gerçekleştirdik ve Türkiye girişimcilik ekosisteminin öncülerinden olan 5 girişim sermayesi fonuna taahhütte bulunduk. Girişimcilik ekosistemindeki diğer fonlara destek olmak amacıyla, bu yıl T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Bankamızın katkılarıyla ülkemizin ilk fonların fonu yapısı olan ve 50 milyon dolarlık ilk kapanış büyüklüğüne sahip TKYB Üst Fonu’nu kurduk. Bu fon, yalnızca özel sermaye ve girişim sermayesi fonlarına yatırım yapmak ve kaldıraç etkisiyle önemli bir çarpan etkisi oluşturmak üzere ekosistemin merkezinde konumlandı. Değer yaratma kültürümüzün bir parçası olarak yüksek teknoloji üreten girişimleri destekleyerek ülkemizde küresel ölçekli şirketler yaratmayı ana hedeflerimizden birisi olarak görüyoruz.” şeklinde konuştu.

 

“En büyük gücümüz insan kaynağımız”

 

Yarım asırlık köklü bir mirasa sahip olduklarını söyleyen Öztop, “Kalıcılığın ve güvenin simgesi haline gelmenin gururunu yaşıyoruz. Ülkemize değer katan her projeye destek olmaya kararlılıkla devam ediyoruz. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ailesi olarak 50 yıllık tarihimiz boyunca en büyük gücümüzü, geçmişin derin bilgi birikimiyle geleceğin yenilikçi vizyonunu harmanlayan insan kaynağımızdan aldık. Deneyimleriyle bu kuruma değer katan, ülkemizin kalkınma yolculuğunda kritik sorumluluklar üstlenen ve kalkınma bankacılığı misyonunu en üst düzeyde yerine getiren değerli çalışanlarımız, bugün elde ettiğimiz başarıların gerçek mimarları. Bugünden geleceğe baktığımızda ise, küresel eğilimleri ve gelişen teknolojik ekosistemi yakından takip eden, vizyoner bakış açısına sahip genç ve dinamik profesyonellerimizle, daha büyük hedeflere sağlam ve kararlı adımlarla yürüdüğümüzü görmekten büyük gurur duyuyoruz” diyerek sözlerini noktaladı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

BENZER HABERLER