Kamkat meyvesinin özü kanser ilacının etkisini artırıyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğrencileri Zeynep Gezer ve İrem Okyay, meme kanseri tedavisine destek olabilecek lokal ilaç salımı sağlayan bir sistem geliştirdi.
Sağlık - 4 Kasım 2024 10:00


İstanbul Bilgi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğrencileri Zeynep Gezer ve İrem Okyay, meme kanseri tedavisine destek olabilecek lokal ilaç salımı sağlayan bir sistem geliştirdi. TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklenen projede kamkat meyvesi ekstratının kanser ilacının etkisini artırdığı gözlemlendi

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri Zeynep Gezer ve İrem Okyay, meme kanseri tedavisinde kullanılabilecek lokal ilaç salımı sağlayan bir sistem geliştirdi. TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklenen projede kamkat meyvesinin özünün kanser ilacının etkisini artırdığı gözlemlendi. Araştırmaya göre ilaç daha düşük dozlarda kullanıldığında bile kamkat ekstratı ile birleştirildiğinde kanser hücrelerini yüzde 70 oranında küçültüyor.

 

Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ali Deniz Dalgıç ve Dr. Öğr. Üyesi Sesil Çınar’ın danışmanlığında yürütülen proje kapsamında kamkat meyvesinin özü bir kanser ilacı ile birleştirildi. Bu bileşenler üç boyutlu ve gözenekli bir yapının içine yerleştirilerek tümör ameliyatı sonrası hızlı ve etkili lokal ilaç salımı sağlayan bir sistem geliştirildi.

 

Ameliyat sonrası geride kalabilecek mikro düzeydeki kanser hücrelerinin yeniden kanser oluşturmasını veya metastaza yol açmasını önlemek amacıyla geliştirilen proje, kanser tedavisinde alternatif tedavi yaklaşımı sunmayı hedefliyor. Tümörlü dokunun çıkarılması tedavinin önemli bir adımı olsa da geride kalan mikro düzeydeki kanser hücrelerinin metastaza yol açabileceği biliniyor. Bu durumda uygulanan kemoterapi ve radyoterapi gibi sistemik tedaviler ise hastalarda ciddi yan etkilere neden olabiliyor.

 

‘Kamkat, zengin bir antioksidan kaynağı’

Kamkat meyvesini tercih etme sebeplerinden bahseden Zeynep Gezer ve İrem Okyay, “Kamkat meyvesinin içeriğinde bulunan biyolojik olarak aktif bileşikler, özellikle kanserle mücadelede önemli bir potansiyele sahip. Kamkat, zengin bir antioksidan kaynağı ve flavonoid, fenolik bileşikler, karotenoidler gibi bileşenleri içerir. Bu bileşenler, kanser hücrelerinin çoğalmasını ve yayılmasını engelleyebilecek güçlü antiproliferatif özellikler göstermekte. Özellikle flavonoidler ve karotenoidler, oksidatif stresi azaltır ve hücresel hasarı önleyerek kanser gelişimine karşı koruyucu bir etki sağlar” dedi.

 

Gezer ve Okyay, “İlaç geliştirme, uzun yıllar süren ve kapsamlı AR-GE çalışmaları gerektiren zorlu bir süreç. Meme kanseri tedavisinde potansiyele sahip bu projemiz için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kamkat meyvesinin kanser tedavisinde kritik bir rol oynayabileceğine inanıyor ve geleceğe yönelik iyileştirme planlarımızla bu potansiyeli daha da geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

 

Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ali Deniz Dalgıç, “Öğrencilerimizin bilimsel araştırmalara olan katkılarından büyük gurur duyuyoruz. Lisans öğrencilerimiz, Zeynep Gezer ve İrem Okyay’ın TÜBİTAK desteğiyle geliştirdiği proje, meme kanseri tedavisinde alternatif yaklaşımlar sunmayı hedefleyen önemli bir çalışmadır. Kamkat meyvesinin biyolojik olarak aktif bileşenlerinin kanser tedavisinde ilaç etkinliğini artırdığı bu araştırma, yalnızca bilimsel yenilik sunmakla kalmıyor, aynı zamanda daha düşük yan etki ile etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine de katkı sağlıyor. Şu anda öğrencilerimiz ve bölümümüz Dr. Öğr. Üyesi Sesil Çınar ile projemizin sonuçlarını uluslararası bir dergide yayınlamak için hazırlanıyoruz. Bu tür projeler, genç araştırmacılarımızın ülkemizin bilim dünyasında önemli bir yer edinmesine olanak tanıyacak.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

BENZER HABERLER