EÜ Hemşirelik Fakültesinden Ventilatör Kaynaklı Enfeksiyonların önlenmesine yönelik proje

            Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projesi TÜBİTAK’tan destek alan Prof. Dr. Asiye Akyol’u ve ekibini tebrik ederek başarılar diledi.
Gündem - 20 Kasım 2024 15:33


Ege Üniversitesi(EÜ) Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Asiye Akyol’un yürütücülüğünü  yaptığı “ Hemşirelik Öğrencilerine Senaryo Temelli Simülasyon Uygulaması ile Verilen Ventilatör İlişkili Pnömoni Önlem Eğitiminin Etkinliğinin Belirlenmesi: Randomize Kontrollü Çalışma”  başlıklı araştırma projesi, TÜBİTAK tarafından “1002-B Acil Destek Modülü” kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Proje kapsamında Hemşirelik Fakültesi öğrencilerine yönelik gerçekleştirilecek simülasyon ile sağlık sisteminde özellikle ventilatör kaynaklı enfeksiyonların önlenmesi amaçlanıyor.

            Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projesi TÜBİTAK’tan destek alan Prof. Dr. Asiye Akyol’u ve ekibini tebrik ederek başarılar diledi.

           Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Asiye Akyol, “Hemşirelik Fakültesi Simülasyon Laboratuvarında yapılması planlan araştırmamız, 2024-2025 akademik yılı güz döneminde öğrenim görecek dördüncü sınıf öğrencilerinden araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 110 öğrenci ile yapılacak. Öğrencilere hazırlık aşamasında teorik bilgilendirme yapılarak simülasyon ortamı hazırlanacak. İkinci aşamada simülasyon maketi üzerinde uygulama yaptırılıp değerlendirme yapılacak. Değerlendirmeler, alanlarında uzman sağlık çalışanlarının görüşleri ile gerçekleştirilecek” dedi.

          “ Güvenli ve multidisipliner bir yaklaşım sağlanacak”

          Prof. Dr. Akyol, “Araştırma projemizin tamamlanması ile Hemşirelik Fakültesinde simülasyon laboratuvarının yoğun bakım odası hazırlanmış ve öğrenciler tarafından kullanımı sağlanmış olacak. Paket uygulaması ile birlikte kanıta dayalı, güvenli ve multidisipliner bir yaklaşım sağlayarak daha iyi klinik sonuçlara ulaşılacağını öngörüyoruz. Ventilatör İlişkili Pnömoni(VİP)’nin önlenmesi konusunda etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış girişimlerin tek tek uygulanması yerine bir bakım paketi halinde uygulanması sayesinde sağlık hizmeti ile ilişkili enfeksiyonları önlemenin mümkün olabileceği söylenebilir. Hasta güvenliğini tehdit eden enfeksiyonların önlenmesinin uzun dönemde maliyet azaltıcı etkisi ile ekonomik katkı da sağlanacak” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

BENZER HABERLER