ENUYGUN’dan bayrama özel öneriler: Cumhuriyetin izinde 7 rota

Cumhuriyet coşkusunu yaşayabileceğiniz, hem tarihî hem de doğayla iç içe keşifler yapabileceğiniz 29 Ekim rotaları için yola çıkma vakti.
Ekonomi - 23 Ekim 2024 08:39


Cumhuriyet coşkusunu yaşayabileceğiniz, hem tarihî hem de doğayla iç içe keşifler yapabileceğiniz 29 Ekim rotaları için yola çıkma vakti. Salı gününe denk gelen ve yarım gün izin alanlar için hafta sonuyla birleşen 29 Ekim resmî tatilinde nereye gitsek diye düşünenlere Türkiye’nin lider seyahat sitesi ENUYGUN harika öneriler sundu. 

101. yılını kutladığımız cumhuriyetimizin ilanına tanıklık eden kentlerin her biri, zengin bir tarihî ve kültürel mirasa sahip. Salı gününe denk gelen ve pazartesi yarım gün izin alanlar için hafta sonuyla birleşen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda cumhuriyetin izlerini taşıyan yerleri keşfetmek ister misiniz? Türkiye’nin lider seyahat sitesi ENUYGUN, 4 günlük Cumhuriyet Bayramı tatilinde keşfedilebilecek şehirleri listeledi.

Ankara 

Zengin tarihi ve kültürel mirasıyla Ankara, cumhuriyetin izlerini taşıyan şehirlerin başında geliyor. Ankara’da görülmesi gereken ilk yerler arasında 23 Nisan 1920’de ilk meclisin toplandığı bina, Atatürk ve Kurtuluş Müzesi, 1924-1960 yılları arasında 2. meclis binası olarak kullanılan, Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu mikrofon, cumhuriyet dönemiyle ilgili birçok belge, eser ve hatıranın yer aldığı Cumhuriyet Müzesi bulunuyor. 

Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk’ün talimatıyla kurulan, dönemin tarım ve hayvancılık alanındaki modernleşme çabalarının bir sembolü olan Atatürk Orman Çiftliği de ziyaret edilmesi gereken noktalar arasında.   Atatürk Orman Çiftliği’nde piknik alanları, park, müze, Atatürk’ün Selanik’teki evinin replikası ve çiftlik üretimleri sizi bekliyor.

Ankara’da en anlamlı durak ise ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarı olan Anıtkabir olacak. Her yıl, çocuk, genç, yaşlı milyonlarca insanın akın ettiği Anıtkabir’i Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. yılında ziyaret etmek size bambaşka duygular yaşatacak. 

Samsun

Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’dan başlayan yolculuğuna dair arşiv belgelerinin sergilendiği Bandırma Vapuru Müzesi, Atatürk’ün şehirde ilk kaldığı binanın dönüştürüldüğü Gazi Müzesi, 25 Mayıs-13 Haziran 1919 tarihleri arasında Atatürk’ün çalışmalarını yürüttüğü Atatürk Evi Müzesi görülmeye değer yerlerin başında geliyor. 1931’de açılışı yapılan ve yüksekliği 9 metre olan Atatürk’ü şahlanmış bir at üzerinde gösteren Onur Anıtı da Samsun’da görülmesi gerekenler arasında. 

Amasya

Atatürk’ün Amasya’ya geldiğinde konakladığı ve “Amasya Genelgesi” olarak tarihe geçen genelgeyi kaleme aldığı Saraydüzü Kışla Binası kentte görülecek ilk yer oluyor. Amasya’nın tarihî simgelerinden biri olan, Atatürk’ün halkla bir araya gelerek millî mücadeleye dair önemli konuşmalar yaptığı Gök Medrese ise Amasya’da görülmesi gereken ve cumhuriyetin izlerini taşıyan yerler arasında bulunuyor.

Erzurum            

Erzurum Kongresi’ne ev sahipliği yapan bina, günümüzde Resim ve Heykel Müzesi olarak hizmet veriyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün 9 Temmuz 1919’dan itibaren kaldığı ev bugün Erzurum Atatürk Evi olarak hizmet veriyor. Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van’dan Erzurum Kongresi’ne katılan 56 delegenin isimlerinin yer aldığı masaların, duvarlarda delegelerin yaşamlarını anlatan portrelerin bulunduğu, geçmişle günümüz arasında köprü kurarak ziyaretçilerine eşsiz tarihi bir deneyim yaşatan Erzurum Atatürk Evi, Erzurum’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden. 

 

Sivas 

4-11 Eylül 1919 tarihlerinde gerçekleşen Sivas Kongresi’nde millî mücadele karargâhı olarak kullanılan bina, bugün Sivas Atatürk Kongre Müzesi olarak ziyaret ediliyor. O dönemde lise olan bina, mimarisiyle de dikkat çekiyor. Müzede, kongre öncesindeki olaylara ve Mustafa Kemal Atatürk’ün kongre hazırlıklarına ilişkin belgeler sergileniyor. Telgraf odası, kongre tutanakları, Sivas’ta kurulan Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti’nin bildirileri yer alıyor. Kongrede, milli mücadelenin yayın organı olarak yayınlanmasına karar verilen ve ilk kez Sivas’ta yayınlanan İrade-i Milliye Gazetesi’nin basıldığı matbaa makinası ve gazetenin örnekleri de müzede bulunan önemli belgeler arasında. Atatürk Anıtı da şehirde görülmesi gereken yapılardan.

Çanakkale

Çanakkale, 1. Dünya Savaşı’nda, Türk milletinin bağımsızlık ve toprak bütünlüğü için verdiği mücadelenin en önemli şehirlerinden biri. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Gelibolu Yarımadası Tarihî Milli Parkı, Şehitler Abidesi, Kilitbahir, Seddülbahir, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Aynalı Çarşı, 1915 Seddülbahir Ahmet Uslu Müzesi, Bigalı Atatürk Evi gibi birçok noktayı gezerek tarihi ve anlamlı bir gezi planı yapabilirsiniz.  

İzmir 

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde sembol şehirlerden biri olan İzmir’de Atatürk Müzesi, Belkahve Atatürk Anı Evi, Atatürk Heykeli, Ziraat Mektebi Zübeyde Hanım Anıt Mezarı, Atatürk Maskı’nı gezebilirsiniz. İzmir’in Konak ilçesinde yer alan Cumhuriyet Meydanı’nda cumhuriyetin izlerini taşıyan birçok yapıyı görebilirsiniz. İzmir uçak bileti alarak coşkuyla kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılarak bayram ruhunu doyasıya yaşayabilirsiniz. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

BENZER HABERLER