Cumhuriyet’ten günümüze arkeolojik çalışmalar tartışıldı

Ege Üniversitesi “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” etkinlikleri kapsamında Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından “Cumhuriyet ve Arkeoloji Çalışmaları” başlıklı konferans düzenlendi.
Gündem - 24 Ekim 2024 08:29


Ege Üniversitesi “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” etkinlikleri kapsamında Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından “Cumhuriyet ve Arkeoloji Çalışmaları” başlıklı konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Aytekin Erdoğan katıldı.

       Dr. Öğr. Üyesi Aytekin Erdoğan, “Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren, Atatürk, arkeoloji alanında yapılacak olan çalışmaları gerçekleştirmek ve kültürel zenginliğimize sahip çıkmak düşüncesiyle pek çok öğrenciyi, uzmanlaşmaları için yurt dışına gönderdi. Bu öğrenciler, yurt dışından döndükten sonra ülkenin çeşitli bölgelerinde kazı çalışmaları yürüttüler. Biz de zamanında bu çalışmaları yürüten bilim insanlarının üçüncü kuşak bilim insanları olarak onların çalışmalarını devam ettiriyoruz. Atatürk’ün o dönem yapmak istediği şey, Anadolu toprakları üzerinde var olan kültürlerin ortaya çıkarılması, korunması ve anlaşılmasını sağlamaktı. Bu kapsamda Türk Tarih Kurumu’nu ve Türk Dil Kurumu’nu kurdu. Anadolu toprakları üzerinde bulunan antik yerleşimler üzerinde ilk arkeolojik çalışmalar, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı altında yürütüldü” dedi.

      “Çalışmaların çeşitlilik kazanmasında Cumhuriyetin önemli etkisi var”

           Çalışmaların çeşitlilik kazanmasında Cumhuriyet’in önemli bir etkisi olduğunu vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Erdoğan,  “Cumhuriyet, farklı bir bakış açısı getirdi. Ortaya çıkarılan kültürel mirasların kimler tarafından ortaya konulduğu, hangi amaçlarla inşa edildiği, ne ifade ettiği konularının geleceğe aktarılması gerekiyordu. Atatürk ve Cumhuriyet, bir anlamda bunu büyük oranda gerçekleştirdi. Bu süreçlerin millileştirilmesi, aynı zamanda Anadolu’da yaşayan herkes için bilinir düzeye taşınması demektir. Bunu sağlayabildiğimiz oranda çalışmalarımız başarılı olur” diye konuştu.   

         “Türkiye arkeoloji alanında verimli bir süreçten geçiyor”

         Türkiye’nin arkeoloji alanında verimli bir süreçten geçtiğini ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Erdoğan, “Türkiye’nin birçok yerinde, birçok farklı konu başlığı altında arkeolojik çalışmalar yürütülüyor. Bugün ülkemizde bu alanda çok sayıda antik yerleşimlerde kazı çalışmaları yürütülmektedir. Bu çalışmalar kazı, araştırma ve arkeometri gibi çeşitlilik içermektedir. Ayrıca ülkemizde gerçekleştirilen büyük kamusal projelerde bu çalışmalara katkı sağlamaktdır. Örneğin büyük baraj projeleri bunların başında gelmektedir. Aslında baraj projeleri, barajların yapılacağı yerde insanların bir şekilde o toplanan suyla birlikte tarımsal süreçleri yürütebilmesi veya su ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor. Bu baraj projeleri, Türkiye’de arkeoloji çalışmalarına inanılmaz derece katkılar sağlıyor. Baraj projeleri kapsamında yapılan arkeolojik çalışmaların ortaya çıkardığı veriler oldukça fazla.  Sonuç olarak Atatürk, cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte arkeoloji bilimine ve bu kapsamda yürütülen çalışmalara öncülük etmiştir. Bu alanda çok sayıda bilim adamı ve kadınının yetişmesi için onları yurt dışına eğitime göndermiş, bu insanlar ülkemize döndüklerinde hem üniversitelerde arkeoloji alanında çok sayıda yeni bilim adamlarının ve kadınlarının yetişmesini sağlamış, hemde farklı bölgelerde gerçekleştirdikleri kazı çalışmaları ile ülkemizdeki kültür varlıklarının ortaya çıkartılmasına, korunmasına ve tanıtılmasına katkıda bulunmuşlardır.  Türkiye Cumhuriyeti gerçekleştirdiği arkeolojik çalışmalarla kültür mirasımıza sahip çıkıyor ve çıkmaya da devam edecektir” dedi. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

BENZER HABERLER