Başkan Tugay: “Daha aktif olacağız”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 42. Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi.
Gündem - 27 Ekim 2024 17:14

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 42. Olağan Meclis Toplantısı sonrası düzenlenen panelde konuşan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “İklim krizi, su yönetimi, toplum sağlığı, atık yönetimi, atık bertarafı, döngüsel ekonomi, ileri yaş gibi çalışmalar açısından bizden daha yetkin, daha uygun belediye birliği yok. Daha aktif olmanın, daha fazla eylem ve farkındalık içinde olmanın yollarını arayacağız” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 42. Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının ardından düzenlenen panelde genel bir değerlendirmede bulunan Başkan Tugay, “Sağlıklı Kentler Birliği, 151 belediye ile güçlü bir birlik. İklim krizi konusunda, yerel yönetimlerin iş birliği yapması açısından en uygun yapı. Bu fırsatı kaçırmamak lazım. Su yönetimi, toplum sağlığı, atık yönetimi, atık bertarafı, döngüsel ekonomi, ileri yaş gibi çalışmalar açısından bizden daha yetkin, daha uygun belediye birliği yok. Daha aktif olmanın, daha fazla eylem ve farkındalık içinde olmanın yollarını arayacağız” diye konuştu.

“Hep beraber sorumluluk alalım”
Çalışmaları sürdürürken özeleştirinin önemli olduğunu vurgulayan Başkan Tugay, “Türkiye’de artan sıcaklıklara, kuraklığa, ekosistem bozulmalarına, kaybettiğimiz doğal alanlara, tarımda kötüye gidişe, her türlü canlı sağlığındaki problemlerin artışına ‘yok’ dersek nasıl düzeleceğiz? Problemin önce varlığını kabul etmemiz, sonra ne yapabileceğimizi konuşmamız lazım. Birbirimizi daha iyisini yapma konusunda teşvik etmemiz lazım. Daha iyisini yapma konusunda yarış içinde olmamızda fayda var. Bunların sonucunda bu problemler düzelecek” açıklamasında bulundu. Başkan Tugay, konuşmasının devamında “Bu yolu bir özeleştiri ile beraber yürümezsek kendi kendimizi kandırırız. Hep beraber sorumluluk alalım” yorumunda bulundu.

Tek sağlıkta İzmir örneği
İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, panelde “Belediye Stratejik Planlarında Tek Sağlık Yaklaşımı: İzmir Örneği” başlığı altında konuştu. Tek sağlık kavramı ve operasyonelleşmesine ilişkin bilgi veren Velibeyoğlu, tek sağlık kavramının insan, çevre ve hayvan sağlığı olmak üzere üç bileşenden oluştuğunu hatırlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İleri Yaş Eylem Planı, Sahipsiz Köpek Popülasyonu Eylem Planı ve Belediyeler için Orman Yangını Acil Eylem Planı’ndan örnekler veren Velibeyoğlu, “Operasyonelleşmeyi yaparken ekonomik bileşenleri de göz önünde bulundurmak gerek ki sağlık ve refah arasında pozitif ilişki kurabilelim” değerlendirmesini yaptı.

Çalışma grupları oluşturulacak
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Genel Sekreteri Murat Ar da “Birliğin Yapısı, Güncel Çalışmalar, Yeni Hedefler” konulu konuşma yaptı. Üye belediyelerin kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını belirten Ar, encümen ve danışma kurulu toplantılarının ardından su yönetimi, enerji verimliliği, madde bağımlılığı, gıda sağlığı, ileri yaş ve otizm, iklim değişikliği, küresel ısınma, afet, deprem gibi başlıklarda çalışma grupları oluşturulacağını da sözlerine ekledi. Sağlıklı Şehirler Yarışması’nın 2025 yılında yapılacağını kaydeden Ar, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sağlıklı Şehirler Ağı’nın yıllık iş toplantısı ve teknik konferansının da 2025 yılında yapılacağını belirterek üye belediyelere davette bulundu.

“Yapabileceğimiz çok şey var”
Panelin moderatörü İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay da birlik üyelerinin sorularına yönelik olarak şunları söyledi: “Türkiye’deki insanlar bir yıl içinde 13 kez tedavi amaçlı polikliniklere başvuruyor. Her 3 başvurudan 2’si, birinci basamak değil ikinci ya da üçüncü basamak kurumlarına oluyor. Yani 13 kez başvurup çözüm bulamıyorsunuz. Böyle bir dengede sadece tansiyonla ilgili yapacağımız bir müdahale, bir bilinçlendirme ya da yerel yönetimlerin kurduğu tansiyon ölçüm destekleme birimleriyle, hayatın kalitesinin iyileştirileceği sağlık okur yazarlığını artırma müdahaleleriyle tansiyon ölümlerinin 5’te 1’inden kurtulabiliyorsunuz. Bu çok önemli bir şey. Yapabileceğimiz çok şey var. Yerel yönetimlerin sahip çıkması gereken alan bu. Buna sahip çıkmalıyız. Şu anda karşılanmamış aile planlaması ihtiyacı oranı yüzde 18. Bu birliktelik çok önemli. Fark yaratabilecek bir dönemdeyiz. Çünkü halk sağlığı uygulamalarına çok ihtiyaç var.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

BENZER HABERLER