10° Parçalı bulutlu

Bağımlılıkla Mücadele İçin Küresel İş Birliği Çağrısı: Uluslararası 5. İstanbul İnisiyatifi

5. İstanbul İnisiyatifi, 8-9 Ekim 2024 tarihlerinde Yeşilay’ın genel merkezinde gerçekleşti.
Sağlık - 11 Ekim 2024 11:32 A A

bagimlilikla mucadele icin kuresel is birligi cagrisi uluslararasi 5 istanbul inisiyatifi 0 nEPaPGVv
5. İstanbul İnisiyatifi, 8-9 Ekim 2024 tarihlerinde Yeşilay’ın genel merkezinde gerçekleşti. Bağımlılığın tüm boyutlarıyla ele alındığı panellerde sentetik uyuşturucu üretimi, tütün ve alkol kontrolü politikaları, çevrim içi oyun bağımlılığı ve yapay zekânın bağımlılık tedavisindeki rolü konuları ele alındı. Toplantıya, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da katıldı.

İstanbul İnisiyatifi, bölgesel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek halk sağlığını koruma ve bağımlılıkları önleme konusunda küresel stratejiler geliştiren bir girişim olarak öne çıkıyor. İlk zirvesini 2019 yılında Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleştiren İstanbul İnisiyatifi, bağımlılıklarla mücadelede küresel ortaklığı teşvik ederken sürdürülebilir toplum sağlığı politikaları geliştirmeyi hedefliyor. 

Otuz ülkeden ellinin üzerinde uluslararası temsilcinin katıldığı 5. İstanbul İnisiyatifi’ne Malezya, ABD, Kenya, Bosna Hersek, Arnavutluk, İsveç, Pakistan, Norveç, KKTC, İzlanda, Slovenya, Kırgızistan, İtalya, Ürdün, İspanya ve Yunanistan’dan temsilciler katıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İstanbul İnisiyatifi’nin bağımlılıklarla mücadelede önemli küresel bilinç oluşturduğunu söyledi. 

 

“Bağımlılık, ailelerin, toplumların ve hatta ülkelerin geleceğini derinden etkileyen küresel bir krizdir.”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş şu noktalara dikkat çekti: “Bağımlılık, sadece tek tek bireylerin değil; ailelerin, toplumların ve hatta ülkelerin geleceğini derinden etkileyen küresel bir krizdir. Madde ve davranış bağımlılıkları, kadın-erkek, genç-yaşlı,  zengin-fakir demeden her kesimden insanı tehdit etmektedir. Bu da her gün binlerce ailenin dağılmasını ve toplumsal yapımızın zarar görmesini beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla bağımlılıkla mücadelede hızlı ve güçlü adımlar atmak ülkemizin ve dünyanın geleceği açısından kritik bir öneme sahiptir. Bağımlılığın pençesine düşmüş her bir bireyi kurtarmak demek, geleceğimizi kurtarmak demektir.”

Göktaş ayrıca bağımlılıklara karşı geliştirilen stratejilerden ve politikalardan bahsetti: “Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın başkanlık ettiği, Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulumuz ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklarımızla birlikte kapsamlı strateji ve politikalar geliştiriyoruz. Tüm çalışmalarımızı çatısı altında yürüttüğümüz Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı bu amaçla hayata geçirdiğimiz bir çalışmadır. Son yıllarda ciddi bir problem olarak karşımıza çıkan dijital bağımlılık ve kumar bağımlılığı da eylem planımız kapsamında mücadelemizi sürdürdüğümüz hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Özellikle çocuklarımızın masum dünyasını kirleten dijital içerikler, onların geleceğini doğrudan etkiliyor. Eylem planı kapsamında verdiğimiz eğitimlerle aileyi ve özellikle gençlerimizin geleceğini tehdit eden şiddet, zararlı akımlar ve alışkanlıklarla etkili bir mücadele ortaya koyuyoruz. Bu mücadeleyi başarıyla neticelendirmek ancak etkili ve güçlü bir iş birliğiyle mümkündür. Bu konuda tüm paydaşlarımızın desteği ülkemizin geleceği açısından hayati önem taşıyor. Bu amaçla yakın zamanda açıkladığımız Sivil Toplum Belgemiz ve Eylem Planımız ise, birlikte adım atmamızı kolaylaştıracak bir çalışmadır. Bu anlamda bir asrı aşan tecrübesiyle Yeşilay, önemli paydaşlarımızdan biridir.”

 

“Yeşilay, bugün, bağımlılığı yalnızca yerel değil, küresel bir sorun olarak ele alan bir sivil toplum kuruluşu.”

 

Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Sümeyye Ceylan, toplantının açılış konuşmasında şunları ifade etti: 

“Bu zirve, bağımlılığın önlenmesine yönelik uluslararası işbirliklerimizi güçlendirmek ve daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir geleceğe yönelik küresel misyonumuzu yeniden teyit etmek için bir fırsat. 1920’de 20 vizyonerden oluşan bir grup, gençler arasında artan bağımlılık riskinin farkına vararak o zamanlar Hilâl-i Ahdâr adıyla Yelişay’ı kurdu. Yeşilay, bugün, bağımlılığı yalnızca yerel değil, küresel bir sorun olarak ele alan bir sivil toplum kuruluşu. 97 Ülke Yeşilay’ıyla birlikte bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor, sempozyumlar, eğitimler düzenliyor ve dünyanın önde gelen STK’larıyla işbirlikleri yapıyoruz. Bu hedef doğrultusunda düzenlediğimiz pek çok etkinlikten biri olan 5. İstanbul İnisiyatifi Zirvesi’ne katılımlarından ve katkılarından dolayı herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” 

Zirve’de gün boyu süren panel ve oturumların ardından kapanış konuşmalarına geçildi.  Uluslararası İş Birlikleri ve Federasyon Direktörü Ergin Beceren’in moderasyonunda; Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Sümeyye Ceylan’ın açılış konuşmasıyla başlayan oturumda ilk olarak Avrupa uyuşturucu önleme politikaları üzerine çalışan EURAD Başkanı Stig Erig Sorheim İstanbul İnisiyatifinin amacını anlattı. 

Afrika yoksul çocuklarla ve gençlerle uyuşturucu maddenin önlenmesi için çalışan Slum Child Foundtion Başkanı George Odialo Ochieng Afrika kıtasında kadın ve çocukların durumları; önlemenin tüm dünyada bir ihtiyaç olması üzerine önerilerini dile getirdi. Pakistan merkezli gençlerle ve kadınlar yönelik çalışmalar gerçekleştiren Kharim Khan Afridi Welfare Foundation temsilcisi Cristina Andrade von Sperling Afridi kişisel hikâyesinde çocukların ve gençlerin korunması, halk sağlığı toplumsal sağlık ilişkisi üzerine düşüncelerini aktardı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu haber 15 kez okundu.
Sağlık - 11:32 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.